בדידות בזוגיות

להרגיש לבד בזוגיות: כיצד להתמודד עם תחושת בדידות בזוגיות

בדידות בתוך זוגיות יכולה להיות חוויה מעיקה ומבלבלת. נשים וגברים מוצאים עצמם תוהים מדוע הם מרגישים בודדים, למרות שהם חלק ממערכת זוגית.

חשוב להכיר בכך, שתחושת בדידות בזוגיות שכיחה יותר ממה שנהוג לחשוב. שאלות כמו "למה אני מרגישה לבד בזוגיות"? "איך יתכן שאני נשואה ומרגישה לבד"? או "מה הטעם בכלל להיות בקשר מחייב עם מישהי, אם אני מרגיש כאילו אני חי לבד"? הן שאלות שעולות לא מעט בטיפול זוגי ולא פעם, נלווים אליהן רגשות קשים של מבוכה, בושה, חוסר ערך עצמי וכישלון.

במאמר הבא, נחקור את הסיבות העומדות מאחורי תופעת ה"ביחד אבל לבד"  ונספק תובנות ואסטרטגיות פעולה חשובות, שיעזרו למוסס את הבדידות ואת תחושת הנפרדות בתוך מערכת היחסים, ולחזק את השותפות בתוך קשר הזוגי.


מהי בעצם תחושת בדידות בתוך זוגיות?

בדידות בזוגיות היא הרגשה שונה במהותה מהבדידות שמרגישים אנשים מסוימים שחיים לבד.

זהו מצב רגשי עמוק שנובע מתפיסת הקשר עם בן הזוג ככזה שיש בו נתק ואשר אינו עונה על צרכים אישיים – בעיקר בהיבט הרגשי.

כשמישהי מרגישה בודדה בזוגיות יש בזה משהו מתסכל מאד, משום שחלק גדול מהמוטיבציה של אנשים לבנות ולתחזק מערכת יחסים ממושכת, הוא הרצון והצורך לא להיות לבד.

וכשמישהו חי לצד בת זוג אך לא מרגיש שהוא חלק מזוג, התחושה לפעמים קשה יותר מאשר להרגיש כך כשממילא חיים לבד.

מצב כזה יכול להיווצר עקב גורמים שונים כגון היעדר חיבור רגשי, תקשורת לקויה, ציפיות וצרכים שלא נענו, או ניתוק הנגרם כתוצאה משינויים בנסיבות חיים או השפעות חיצוניות.

לדוגמה, לוחות זמנים עמוסים בעבודה, גידול ילדים או קושי כלכלי, יכולים כולם לתרום לתחושות של בדידות. גם פערים גדולים בין בני הזוג במידת הצורך במגע פיסי, בקשרים חברתיים, בקשרים עם קרובי משפחה, או ביציאה לבילויים משותפים, עלולים לגרום לתחושת ניתוק.

חיוני להכיר בכך, שהרגשות הללו תקפים וראויים לתשומת לב ולטיפול.


השפעת הבדידות על מערכות יחסים

הרגשה של נפרדות ובדידות בתוך הזוגיות עלולה להזיק – הן למערכת היחסים עצמה, והן לכל אחד מבני הזוג בנפרד.

מצוקה רגשית וחוסר שביעות רצון הם השלכות נפוצות של בדידות. זוגות שמרגישים כך, מועדים יותר לקונפליקטים, לנטירת טינה ולמשברי אמון בטווח הארוך. יתרה מכך, תחושת הבדידות עשויה להניע אנשים לחפש סיפוק רגשי מחוץ למערכת היחסים ובכך, להפעיל על הקשר לחץ נוסף.

זיהוי הגורמים השורשיים לתחושת הלבד

כדי להתמודד עם תחושות בדידות, חיוני לזהות את הגורמים העומדים בבסיסה. כאן, להתבוננות הפנימית יש תפקיד חשוב. הבנת המצבים או הנסיבות המעוררים את תחושות הבדידות שופכת אור חדש על המצב ופותחת את הדלת למציאת הפתרון המתאים.

תקשורת פתוחה עם בן הזוג חשובה לא פחות. שיתוף החששות והקשבה אמיתית ופעילה של כל אחד מבני הזוג לרעהו, חושפת את נקודות המבט שלהם ותורמת להבהרה ולהבנה של הצרכים והדאגות באופן שמקדם שיתוף פעולה למציאת פתרונות שמתאימים לשני הצדדים.


אסטרטגיות להתגברות על בדידות בזוגיות

התגברות על בדידות בזוגיות דורשת מאמץ ומחויבות משני בני הזוג. עם זאת, ישנן מספר אסטרטגיות מעשיות שיכולות לעזור לשפר את הקשר הרגשי והאינטימיות:

  1. הקשבה פעילה ואמפתיה – תרגול מיומנויות הקשבה אקטיביות והפגנת אמפתיה כנה ואמיתית כלפי הרגשות והחוויות של בן הזוג.
  2. זמן איכות וחוויות משותפות – הקדשת זמן איכות לעיסוק בפעילויות ששני בני הזוג נהנים מהן, לא משנה מה: מנוי לתיאטרון, הליכה על החוף, יציאה לבית קפה או להופעה מוסיקלית, התנדבות עם בעלי חיים, שיעורי יוגה, או תחביב משותף.
  3. ביטויי אהבה והערכה – הבעת הערכה ואהבה כלפי בן או בת הזוג באופן קבוע ורציף. כאן, דווקא המחוות הקטנות, הפשוטות והיום-יומיות הן בעלות אפקט גדול בהרבה מזה של מחוות גרנדיוזיות וחד פעמיות, השמורות לאירועים מיוחדים.
    מילות אישור, חיוך, קריצה, לטיפה, חיבוק, יד על הכתף, הבאת כוס קפה למיטה, השארת פתק קטן על המקרר או ממתק בתוך התיק, יכולים לחולל נפלאות בחיזוק הקשר.
  4. חיפוש עזרה ותמיכה מקצועית  אם מרגישים שתחושת הבדידות גוברת, פנייה לסיוע של מטפל מוסמך המתמחה בטיפול זוגי ומשפחתי יכולה להועיל מאוד ועדיף לא לחכות ולתת למצב להחמיר.

חיזוק הקשר ובניית חוסן

בנוסף לאסטרטגיות שהוזכרו לעיל, חשוב להתמקד בחיזוק הקשר ובבניית חוסן. ניתן להשיג זאת על ידי:

  1. עידוד טיפול עצמי ופיתוח עצמי של כל אחד מבני הזוג בנפרד. דאגה לרווחה הרגשית האישית היא חיונית למערכת יחסים בריאה.
  2. יצירת איזון בין עצמאות לבין שותפות. למרות שחשוב לטפח אינדיבידואליות ומידה מסוימת של נפרדות בתוך קשר, הרי שטיפוח שותפות וצבירת חוויות, הישגים וזכרונות משותפים, הם חלק מאבני היסוד של הקשר הזוגי.
  3. בניית מערכת יחסים תומכת ומספקת על ידי טיפוח אמון, הבנה ודפוסי תקשורת מקרבים, מקדמים ויעילים.

להרגיש לבד בזוגיות זו חוויה קשה ומתסכלת, אבל חשוב לזכור שאם מחליטים, אפשר להתגבר עליה. אם אתם מרגישים כך, חבל להמשיך לסבול ולאפשר למצב להידרדר.

שמי מירי קדמן. ואני מטפלת מוסמכת לטיפול זוגי ומשפחתי עם ניסיון עשיר בליווי וסיוע לזוגות בכל הגילאים ובל מצבי החיים.

בבלוג שלי תוכלו למצוא הרבה מידע נוסף על סוגיות בזוגיות ודרכי ההתמודדות עמן.

לתיאום פגישה ולייעוץ, אני מזמינה אתכם ליצור קשר: 

בטלפון  052-233-1225  |  באימייל  mira_kad@walla.com

השאירו פרטים ואצור קשר בהקדם

שינוי גודל גופנים
מוזמנים ליצור איתי קשר