חרדת נטישה

חרדת נטישה – התמודדות עם חרדת נטישה 

חרדת נטישה היא מונח המתאר באופן כללי פחד גדול מפרידה, כמו ילד המפחד שאימו תלך ולא תשוב או פחד ממוות של אדם קרוב. בתוך כך, בהחלט יכולה להופיע גם חרדת נטישה בזוגיות, המאופיינת באופן כללי בפחד מתמיד לגבי הישארותו של בן הזוג, היותי ראוי לאהבתו, היותו נאמן לי ואוהב אותי. לחרדה כזו המופיעה בזוגיות יכולות להיות סיבות שונות, כמו גם ביטויים שונים, וניתן וחשוב לטפל בה בטיפול זוגי ו/או פרטני. 


חרדת נטישה בזוגיות – איך זה נראה? 

יש פסיכולוגים הגורסים כי מאחורי התנהגויות, מחשבות ורגשות של כולנו יכולה לעמוד במידה כזו או אחרת חרדת נטישה. ואכן, פחד מפני נטישה הינו נפוצה מאוד, גם אם ברמה נמוכה יחסית, שכן כבר בתור תינוקות רכים אנו תלויים בדמויות מטפלות להזנה ולהישרדות בסיסית. ואולם, לעיתים הפחד הזה יכול להפוך לחרדת נטישה של ממש, הממשיכה ללוות אותנו גם לעבר החיים הבוגרים ולזוגיות. 


באופן כללי, יש לחרדת נטישה תסמינים כמו מחשבות מבולבלות, חוסר שקט, דפיקות לב מואצות וכדומה, וזאת נוכח המחשבה שבן הזוג עומד לעזוב, בין אם ברמה הפיזית ובין אם ברמה הרגשית. לעיתים אנשים חווים סערת רגשות גדולה לנוכח אמירות או התנהגויות המתפרשות כעזיבה או כוונה לעזוב, לעיתים אלו דאגות המופיעות שוב ושוב לאורך היום, לעיתים התקפי חרדה של ממש, וכן הלאה. 


אם נזכור שעצם ההגדרה של חרדה היא פחד עז מפני אירוע שאינו באמת מאיים, הרי שגם כאן הפחד מבחינה ריאלית אינו מוצדק. ראשית, מפני שלרוב לבן הזוג אין כל כוונה לעזוב. ושנית, מפני שאפילו אם תהיה פרידה היא לא תוביל לאיון, למוות רגשי, או לאסון שהאדם החרד כה חושש ממנו. אבל כמובן שמבחינתו של החרד, כל עוד אינו מטפל בבעיה, הדברים נראים מציאותיים מאוד. הוא באמת אינו בטוח באהבתו של השני, אינו בטוח שהוא ראוי לה, אינו מאמין שבן הזוג יהיה שבם בשבילו ויתמוך בו. הוא זקוק להרבה מאוד חיזוקים, חושש תדיר מבגידה או פרידה, או לעיתים אינם מתמסרים באמת לקשר הזוגי מחשש שהאחר יעזוב אותם. 


למרבה הצער, מחשבות והרגשות כאלו עלולות להגשים את עצמן במציאות, ולהביא לסיום קשר זוגי. האדם החרד עלול להפגין תלות רבה בשני ומאידך לא להאמין לו – לבדוק את המכשיר הנייד, לדרוש שיספר היכן היה, שיהיה קרוב ובבית, להאשים אותו בנטישה במצבי חיים מסוימים, להפגין קנאה עזה, ועוד. בן הזוג השני, המנסה להבטיח אותו ולהרגיע את החרדה, הולך והופך עייף, מתוסכל ומותש, ולבסוף אף עלול לסיים את הקשר. 


מה גורם בעצם לחרדת נטישה 

כאמור, לפחד מפרידה ונטישה יכולים להיות גורמים שונים. מרבית הפסיכולוגים נאמנים לתיאורית ההתקשרות של ג'ון בולבי, לפיה ישנם סוגים שונים של התקשרויות – בטוחה, חרדה, נמנעת ולא מסודרת. סוג ההתקשרות נקבע במידה רבה לפי מידת זמינותן ועקביותן של הדמויות המטפלות בתקופת החיים הראשונה. אם מבחינת התינוק/הפעוט לא היו מספיק נוכחות וזמינות פיזית ורגשית, הרי שמפתחת חרדה מפני עזיבתן. זוהי "תמונת עולם" רגשית המתקבעת עמוק בנפש ובהחלט מלווה אנשים גם בחיים הבוגרים, בעודה מושלכת על בן הזוג. 


בנוסף, חרדת נטישה הינה שכיחה יחסית אצל אנשים שחוו לאורך חייהם מאורעות מלחיצים וטראומתיים, כגון גירושים של ההורים, מוות של אדם קרוב, שינוי מהותי במקום המגורים ועוד. יש לציין כי גם אם מה שגורם לנטישה הוא אירוע חיים "נורמלי" שחלק מהאנשים לא יפתחו סביבו חרדה, הרי שאצל אחרים כן תתפתח חרדה שכזו עקב הבדלי אישיות. 


התנהגויות אלה ואחרות פוגמות מאוד ביכולת לפתח קשר זוגי טוב, אך למרבה הצער מבחינת האדם הסובל מחרדת נטישה זוהי תחושה מציאותית, כלומר שבן הזוג לא באמת אוהב אותו, לא באמת יישאר איתו ולא יהיה שם כדי לתמוך בו, ואין זה משנה כמה בן הזוג השני מנסה להבטיח ולהרגיע. לכן, באופן פרדוקסאלי דווקא החשש המתמיד מפני פרידה הוא שמייצר לבסוף את הפרידה הממשית, עקב מותשות של בן הזוג השני ממערכת היחסים התובענית. 


איך מטפלים בחרדת נטישה בזוגיות 

התמודדות עם חרדות בזוגיות יכולה להיעשות הן ברמה הפרטנית והן ברמה הזוגית, ויש לבחון כל מקרה לגופו. במיוחד כאשר מדובר בטיפול בחרדת נטישה אצל מבוגרים ישנו יתרון גם לייעוץ זוגי, שכן החרדה משפיעה על שני בני הזוג באופן משמעותי, והכלים שיקבלו בפגישות יכולים להקל על ההתמודדות. הטיפול עצמו יכול לעשות שימוש בכלים מהגישה הדינאמית, כלומר כאלו הבוחנים את חוויות העבר המוקדמות והמאוחרות, וכיצד הן משפיעות על המחשבות, הרגשות והתפיסות בהווה – בדגש על האמון והביטחון ביחסים. 


כמו כן, ייתכן והמטפלת תבחר לעשות שימוש בכלים מהגישה הקוגניטיבית התנהגותית, שבה בוחנים כאן ועכשיו את התפיסות העמוקות ואת המחשבות והרגשות הנובעים מהן. לאחר שמכירים אותן ומבינים את השלכותיהן השליליות, הלא מציאותיות, ניתן לאתר ולבחור בתפיסות מועילות יותר. כמו כן, ייתכן ויושם דגש התנהגותי באמצעות כלים שונים המתאימים לשני בני הזוג, למשל כיצד בן הזוג השני יכול להרגיע את החרדה מבעוד מועד, תרגילי נשימות והירגעות לבן הזוג החרד, חשיפה הדרגתית למצבים של חוסר וודאות, ועוד. 


כל זאת, לצד שיפור היבטים של תקשורת, הבנה, הכלה וביטחון, התורמים לחיזוק הקשר והאמון. לפרטים נוספים על איך להתמודד עם חרדת נטישה ולקביעת פגישה פנו אל מירי קדמן בטלפון 052-2331225.

השאירו פרטים ואצור קשר בהקדם

שינוי גודל גופנים
מוזמנים ליצור איתי קשר